Een van de dingen die je moet zien als je Valencia bezoekt zijn de vele constructieve architecturen van de stad. Architectuur is een groot deel van toerisme en veel vakantiegangers bezoeken steden om bekende gebouwen te bewonderen. Valencia staat vol met dit soort gebouwen, maar wat maakt deze gebouwen zo bijzonder? En wiens gedachtes zitten achter de gebouwen? De Spaanse Santiago Calatrava is een van de bekendste ontwerpers ter wereld en heeft veel fantastische ontwerpen in zijn geboorteplaats staan. We geven je alle informatie die je moet weten over deze wereldberoemde architect van Valencia en zijn werk.
Wie is Santiago Calatrava?
Santiago Calatrava Valls is een Spaanse architect en ingenieur geboren in Benimàmet, Valencia. Calatrava is afgestuurd aan architectuur in Valencia en als ingenieur in Zurich en heeft toen meerdere kantoren over de wereld gevestigd. Nadat Calatrava trouwde in Zurich, ontstond zijn eerste bouwwerk in 1983 en zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds projecten in aanbouw verspreid over de wereld.
Calatrava zijn inspiratie komt uit natuurlijke en menselijke vormen, die hij samenbrengt tot een stijlvol product met behulp van unieke materialen. Als je in Valencia rondloopt, is het moeilijk om een van zijn gebouwen te missen. Calatrava zijn stijl in gebouwen is uniek en persoonlijk en je herkent het gelijk als het een bouwwerk van hem is.
Waar kan ik Calatrava zijn werk vinden in de stad?
Wat zijn nou de bekende bouwwerken van Santiago Calatrava? Goeie vraag! Hier een lijstje met de populairste attracties van de Spanjaard.
Ciutat de les Arts i les Ciències
“De stad van kunsten en wetenschappen”, is de letterlijke vertaling van Ciutat de les Arts i les Ciències. Het is een plek waar opera, wetenschappen en exposities samenkomen. Calatrava heeft in deze stad van kunst en wetenschappen meerdere gebouwen ontworpen en als je erachter wilt komen wie Calatrava en zijn gebouwen zijn, moet je zeker een bezoekje brengen aan deze stad!
Of bekijk hier alle musea in Valencia!
Palau de les Arts Reina Sofía
De bouw van het Valenciaanse operahuis begon in 1995 en opende in 2005. De bouw van het grootste operahuis van Europa duurde zo lang, omdat Calatrava de hoofdzaal wilde vol hebben met donkerblauwe mozaïek. Maar uiteindelijk krijg je dan ook wat!
L’Agora
L’Agora wordt gebruikt voor congressen, optredens en exposities. Wat opvallend is aan dit gebouw is dat hij donkerblauw is en niet wit, zoals de rest van zijn gebouwen. Ook hier heeft hij die donkerblauwe mozaïek gebruikt, net zoals bij Palau de les Arts Reina Sofía. L’Agora is daarbij het laatste gebouw dat hij leverde voor de collectie van het Ciutat de les Arts i les Ciències.
L’Umbracle
L’Umbracle is de openingspoort van het wetenschapsmuseum en is een stadstuin van zo’n 17.000 m² groot. Het is een fijne plek om doorheen te wandelen en in de zomer verandert de tuin in een openlucht discotheek.
L’Hemisfèric
“Het oog der wijsheid”, zo wordt L’Hemisfèric ook wel genoemd. Dit is het eerste gebouw dat opende van de Ciutat de les Arts i les Ciències en heeft een IMAX-bioscoop en een planetarium. Het buitenste gedeelte kan open en geeft in het donker een wonderbaarlijke weerspiegeling.
Museo de las Ciencias
Als je deze foto ziet, weet je misschien wel gelijk wat dit gebouw is. Het wetenschapsmuseum is een grote attractie in Valencia en ontworpen door Calatrava. Het lokt veel toeristen naar zich toe en niet alleen om alles te weten te komen over wetenschap, maar ook om de bijzondere structuur van het gebouw te waarderen.
Assut de l’Or
Deze brug staat bekend als het hoogste punt van de stad en lijkt ook op een ander werk van Calatrava in Sevilla, de Alamillo. Assut de l’Or is afgerond in 2008 en is zo’n 180 meter lang. Ook dit bouwwerk laat weer de unieke stijl van Calatrava zien op zijn eigen manier.